Schack

Kungen av strategispel är ingen mindre än schack. Det är ett brädspel inom kategorin strategispel för två stycken spelare. Båda spelarna i schack ser allting som händer på spelplanen, allting är helt enkelt synligt. Schack är dessutom ett spel som helt och hållet handlar om skicklighet och inte alls om tur. Det är ett riktigt klurigt spel som är svårt att sluta spela när man väl har börjat!

Gillar du shack så kommer du säker tycka om några av pusselspelen som vi tipsade om här.

Hur spelar man schack?

Ja, hur spelar man då egentligen schack? Reglerna för schack kan vara svåra att lära sig, men vi lovar att så fort man kan dem så kommer allting att gå på automatik! Spelet spelas på ett kvadratiskt svart-vitt bräde och spelaren kallas för ”vit” eller ”svart”, beroende på om man börjar med de svarta eller de vita pjäserna.

Det finns sex stycken pjäser i schack och de är följande: bönder, springare, torn, dam, kung och löpare. Alla pjäser har olika förflyttningsregler, vilket innebär att alla har olika antal steg som de kan ta, i olika riktningar. Det är personen som har de vita pjäserna som börjar spelet och sedan är det varannan gång. Man drar tills någon antingen får vinstställning (som kallas för schackmatt), en spelare ger upp eller om en remi uppstår (vilket innebär att det blir oavgjort).

Kort och gott kan man säga att vinna schack går ut på att få schackmatt, vilket man får genom att fånga din motståndares kung i ditt nästa drag.

Schackspel på nätet

Brädspel i all ära, men ibland vill man faktiskt bara spela på nätet hemma i tv-soffan. Då har vi några tips på schackspel som du kan spela via mobilen eller via datorn!

  • Shack (Chess Free). Detta spel är ett gratisspel för mobilen som går att hitta på AppStore och Google Store. Det är ett helt vanlig schackspel – fast på mobilen. Det finns 12 olika nivåer och du väljer själv om du vill spela som nybörjare eller som proffs.
  • Svergies Shackförbund. Genom Svergies Shackförbund kan man provspela shack på deras hemsida. Du spelar mot deras dator och väljer själv svårighetsgraden. Detta är perfekt för dig som vill prova schack några gånger innan du utmanar dina nära och kära för en riktig runda!
  • playchess.com. På playchess.com kan du spela schack mot människor från hela världen! Det är en av de största schack-hemsidorna med över 200 000 registrerade användare. Du kan välja mellan att spela själv, kolla på schack-turneringar eller träna själv! Det finns någonting för alla slags spelare och någonting som vi kan garantera är att din kärlek och kunskap för schack kommer bli ännu större om du använder dig av playchess.com. På playchess.com måste du registrera dig samt betala för att få tillgång till alla nödvändigheter, men det är det utan tvekan värt om du är ett riktigt schack-fan.

Vad väntar du på? In och spela schack!

Comments are closed.